Infrarood verwarmingspanelen

FIR staat voor Far Infrared. In het Nederlands is dat Ver Infrarood. Daarom zouden wij eerst onze panelen de benaming “FIR-panelen” geven. Alleen dat brengt toch wat verwarring, daarom houden we het gewoon op infrarood verwarmingspanelen Op deze pagina vind je informatie over onze Ver Infrarood verwarmingspanelen.

Van wat is (ver) infrarood, waarom maken wij daar gebruik van tot welke voordelen hebben verwarmingen gebaseerd op infrarood.

Wat is Infrarood?

William Herschel ontdekte in 1800 het infrarood (IR). Hij deed dat door met een thermometer de temperatuur te meten van het spectrum van licht dat door een prisma viel. Hij stelde vast dat de temperatuur in het rode deel van het spectrum hoger was dan in het blauwe deel. In het deel van het spectrum dat voorbij het rood lag, mat hij een nog hogere temperatuur en hij concludeerde dat er in dit deel van het spectrum licht bestaat dat niet voor het menselijk oog waarneembaar is.

Infraroodstraling is een ander woord voor warmtestraling en een deel van het elektromagnetische spectrum net naast het rood van het zichtbare licht. Dit is dus aan de veilige kant van het elektromagnetische spectrum.

Infrarood is dus onzichtbaar voor het menselijk oog, maar heeft toch bijna alle eigenschappen die licht ook heeft:

  • Plant zich voort met de snelheid van licht,
  • Het kan ook gericht en gefocust worden met reflectoren,
  • Wordt ook tegengehouden door materialen waar licht niet doorheen komt.
Wat is Ver Infrarood?

Ver infrarood, ook wel Far Infrared (FIR) op onze pagina, is een regio in het infraroodspectrum en heeft een golflengte van 10 micron of meer. Deze onzichtbare band van licht wordt gevoeld als warmte.

Ongeveer 80% van de zonne-energie bestaat uit FIR.

Waarom Ver Infrarood?

Albert Szent- Gyorgi, Nobelprijswinnaar en de ontdekker van vitamine C, geloofde dat alle energie van de zon, en dus ook Far Infrared, een grote invloed heeft op ons functioneren. Zijn onderzoek toonde aan dat licht letterlijk de fundamentele biologische functies van het lichaam kan veranderen. Er wordt gesteld dat Far Infrared straling selectief wordt geabsorbeerd door weefsels in het menselijk lichaam die opnieuw opgeladen moeten worden. Door Far Infrared stralen worden weefsels actiever en neemt het tempo van stofwisseling toe.

Verwarming door middel van Far Infrared stralen is dus niet alleen duurzaam, het is ook nog gezond.

Daarnaast kan er met infrarood gericht worden verwarmd.

Wat zeggen andere bronnen
In Japan zijn er diverse klinieken welke al 20 jaar gebruik maken van FiR panelen. Waarom? Infrarode straling kan tot enkele millimeters het lichaam binnendringen. Zeker voor onze spieren en gewrichten is infrarode straling een heilzaam middel. In de fysiotherapie worden dan ook infrarode lampen gebruikt bij verstijfde spieren en gewrichtspijnen.

HowIRPanelsWork
Ver Infrarood vergeleken met confectieverwarmingen

Overtuigd? Koop hier je infrarood verwarmingspaneel

Voordelen van ver infraroodverwarming
1. Een duurzame oplossing

De FIR-panelen zijn volledig elektrisch en in combinatie met zonnepanelen wordt er een flinke stap gezet in het reduceren van de CO2 uitstoot.

Geen ongewenste luchtcirculatie
Infraroodpanelen geven stralingswarmte af. Dat wil zeggen dat de warme direct wordt afgegeven aan objecten en personen in de ruimte in plaats van aan de lucht, zoals bij conventionele verwarming het geval is. De warme lucht stijgt op richting plafond en daalt vervolgens na afkoeling weer richting de radiator. Dit principe noemen we convectie.
Het nadeel van convectie zijn de luchtcirculaties die ontstaan. Huisstof en ander fijnstof wordt door de sterke luchtstromingen meegenomen en raakt zo door het hele huis verspreid. Bij verwarming met infraroodpanelen heb je hier veel minder last van omdat het temperatuurverschil tussen de vloer en het plafond kleiner is dan bij traditionele verwarming. Hierdoor is er geen, of nagenoeg geen sprake van convectie.

Dus adem je minder huisstof en fijnstof in! Wat weer gezond is voor mensen met een huisstofmijtallergie.

Hoge bloeddruk?
FIR bevordert de bloedcirculatie in het lichaam. Die betere bloedcirculatie heeft daarnaast een verlagend effect op de bloeddruk. Zij die lijden aan hoge bloeddruk zitten dus veilig met dit systeem.

2. Gebruiksvriendelijke installatie

Een van de voordelen van infraroodverwarming is de simpele installatiewijze. De panelen zijn voorzien van een ophangsysteem en kunnen relatief eenvoudig aan de muur of aan het plafond worden gehangen. Je hoeft dus geen gas- of waterleidingen aan te leggen zoals bij conventionele verwarming en dit scheelt aanzienlijk in de kosten. Wel moet er in de buurt van de panelen een stopcontact aanwezig zijn of een lichtpunt en moet je dus rekening houden met draden die weggewerkt moeten worden.

Bij elk paneel leveren wij montage draden, mocht u het paneel willen ophangen aan het plafond. Ook bevinden zich er pluggen bij het paneel. Echter, houd rekening met het feit dat de pluggen niet universeel zijn en dus is het verstandig te kijken welke pluggen het besten passen.

3. Gunstig energieverbruik

Met infrarood panelen verwarm je locatiegebonden. Hierdoor is het verwarmen een stuk efficiënter en voorkom je het verwarmen van dode hoeken, wat wel gebeurt met convectieverwarmingen. Hierdoor hoeft de luchttemperatuur in de ruimte niet zo hoog te zijn.
Reeds bij een luchttemperatuur van 18 graden Celsius heb je het door de gerichte warmte al aangenaam warm. Er gaat ook veel minder warmte verloren door opstijgende lucht omdat er geen sprake is van convectie. Hoeveel energie je precies zult gaan verbruiken is lastig te zeggen, omdat dit geheel afhankelijk is van:

  • Het aantal vierkante meters dat verwarmd moet worden,
  • De mate van isolatie,
  • De wijze waarop je een ruimte gebruikt.

Theoretisch kun je met infraroodverwarming 10% – 40% energie besparen maar dit is moeilijk in te schatten zonder exacte gegevens.

4. Moderne uitstraling

De panelen hebben een minimalistische uitstraling, zijn strak afgewerkt en hebben hierdoor een wat modernere look.

Nadelen van ver infraroodverwarming
1. Juiste afmeting en positionering is van belang

Omdat infraroodverwarming gericht warmte afgeeft, is het erg belangrijk dat de panelen goed gedimensioneerd en gepositioneerd worden. Je wil immers dat een ruimte zo gelijk mogelijk wordt verwarmd zonder dat er koude zones gaan ontstaan. In een badkamer of ander soort ruimte met een beperkt oppervlak zal dit meestal niet zo ingewikkeld zijn, maar in een grote L-vormige woonkamer moeten de panelen op strategische plaatsen opgehangen worden zodat de hele kamer aangenaam verwarmd kan worden.

Het vermogen van de panelen is tevens belangrijk. Neem je ze te klein, dan wordt de ruimte niet warm genoeg, neem je ze te groot, dan gaat dit weer ten koste van de energiebesparing, alhoewel je altijd beter enige overcapaciteit kunt hebben dan een onderbemeten systeem.

2. Isolatie is van belang

De panelen zijn een duurzaam alternatief, als de ruimte is geïsoleerd. Is de ruimte niet geïsoleerd, dan raden wij het gebruik van de panelen af. Waarom? Dan wordt de gewenste situatie onbetaalbaar.

3. Slim aansturen om energie te besparen

Met infrarood verwarming kun je zeker energie besparen maar je zult dan wel aandacht moeten besteden aan de wijze waarop je de verwarming gebruikt. De meeste energie zul je immers besparen wanneer je de panelen slim aanstuurt. Dat wil zeggen: ze alleen benut wanneer je ze nodig hebt.
Wanneer er bijvoorbeeld niemand in de ruimte is, hoeft het paneel in feite niet op volle kracht te functioneren. Door de panelen te combineren met een goede thermostaat en aanwezigheidssensor kun je ze slim aansturen. Dan pas ga je energie besparen en kun je profiteren van de snelle opwarming van dit soort panelen.

Ik heb nog steeds een vraag

Kijk op onze F.A.Q. of stuur ons een mailtje naar info@cleanheating.eu

Eenvoudig contact
Of vul onderstaand formulier in en wij zullen zo snel mogelijk jouw vraag beantwoorden.