Duurzaamheid subsidies

Wil jij verduurzamen en kijken welke subsidies er mogelijk zijn in jouw gemeenten?

Cleanheating – Eenvoudig Verduurzamen

In deze blog staan wij stil bij enkele subsidies voor wooneigenaren en vereniging van eigenaren (VvE's). Met subsidies wordt het verduurzamen financieel dragelijker/aantrekkelijk.  

 

Subsidiemogelijkheden in jouw gemeente

Wil jij direct weten wat er allemaal mogelijk is in jouw gemeente? Dan kun je direct gebruik maken van de energiesubsidiewijzer op: www.verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer/

De energiesubsidiewijzer is een initiatief van Milieu Centraal van de Rijksoverheid. 

 

Isoleren: de eerste stap

Het isoleren van jouw woning is de eerste stap naar een duurzamere toekomst. Hoe beter de woning is geïsoleerd, des te minder energie je nodig hebt om een comfortabel klimaat te realiseren. 

Om in aanmerking te komen voor subsidie voor isolatie, moet je voldoen aan twee criteria:

 1. Je moet twee isolatiemaatregelen nemen, zoals het isoleren van zowel de spouwmuur en als de vloer. 
 2. Het is ook mogelijk om één isolatiemaatregelen te combineren met de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp of met de aansluiting aan het warmtenet. 

Meer weten over de verschillende subsidies voor isolatie? Neem dan een kijkje op Milieu Centraal of druk hier (er wordt een nieuwe tabblad geopend). 

Waarvoor kun je subsidie voor krijgen en hoeveel?

Het is wel zo prettig om te weten voor welke maatregelen jij allemaal subsidie kunt krijgen. Voor isolatie gaat het om de volgende vijf maatregelen: 

 1. Dak- of zoldervloer isolatie
 2. Vloer- of bodemisolatie
 3. Spouwmuurisolatie
 4. Isoleren van de buitenmuur met behulp van een voorzetwand
 5. HR++ of triple glas, kozijnpaneel of isolerende 

De hoogte van de subsidie hangt af van de isolatiemaatregel en het totaal aantal vierkante meters. Om in aanmerking te komen voor subsidie moet je een minimaal aantal vierkante meters isoleren. Echter, zit er ook een maximum aan de subsidie die je kunt krijgen. 

 

Subsidie voor zonneboilers

Wij mensen gebruiken gemiddeld 47.000 tot 52.000 liter water per persoon. Hoe meer mensen in een huishouden leven, hoe minder het waterverbruik per persoon is. Wel zo prettig als je een deel van je eigen warmwater-voorziening op een duurzame manier kunt verwarmen. 

Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden, maar wij staan stil bij de zonneboiler en de verschillende subsidie mogelijkheden. 

Met een zonneboiler bespaar je ongeveer de helft van je energieverbruik voor warm water. Een goede investering dus!

Om in aanmerking te komen voor de subsidie op zonneboilers, moet je aan wat eisen voldoen. Dat zijn:

 1. De zonneboiler moet nieuw zijn en op de lijst van de RVO te staan.
  • Wij hebben hier alvast de link naar het PDF (18-01-2021) voor je geplaatst. 
 2. Je hebt een factuur met jouw naam erop als bewijs.
 3. Je vraagt subsidie aan binnen twaalf maanden nadat je de boiler hebt laten plaatsen. De boiler moet na 30 juni 2020 zijn geplaatst.
 4. Aanvragen kan alleen met een DigiD en op de site van de RVO.

Hoogte van de subsidie voor zonneboilers

De hoogte van de subsidie hangt af van de grote van de zonneboiler. Vaak ligt de subsidie tussen €600,00 en €2000,00. Dat is toch een flink bedrag, want een zonneboiler voor een tweepersoonshuishouden kost ongeveer €2.500,00. 

 

Subsidies voor VvE's

Het is mogelijk dat jij lid bent van een VvE, Vereniging van Eigenaren. Er zijn dan twee mogelijkheden om subsidie aan te vragen, namelijk individueel of als VvE. Hier geldt wel dat je maar een keer een subsidie kunt krijgen voor een maatregel. Dus subsidie voor isolatie kun je niet twee keer aanvragen via de VvE en individueel. 

De afweging die je moet maken is afhankelijk van jouw situatie.

De isolatie subsidie voor de VvE's is geregeld in de SEEH. SEEH staat voor Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis.

Meer over SEEH, lees je in onze andere blog

Gesloten

De subsidiepot voor VvE's is door de vele aanvragen in 2020 helemaal leeg. Vanaf februari 2021is het niet meer mogelijk voor VvE's om subsidies voor isolatie, energie-advies of procesbegeleiding aan te vragen. 

Andere mogelijkheden

Dat de SEEH gesloten is, wil niet zeggen dat er geen mogelijkheden meer zijn voor VvE's. ISDE, Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing, is daar één van. Op de site van de RVO vind je een stappenplan en meer informatie. 

 

Subsidie voor infrarood panelen en elektrische vloerverwarming

Bij Cleanheating focussen wij ons op het verwarmen met infrarood. Helaas zijn er geen subsidies voor elektrische vloerverwarming en infrarood panelen. 

Onze infrarood panelen staan wel op de EIA-lijst. EIA staat voor energie investeringsaftrek. Hierover lees je meer in een andere blog van ons.

 

Energie besparen

Het doel van verduurzamen doen we niet zo zeer om de opwarming van de aarde te voorkomen, maar om met zo min mogelijk energie een fijne leefstandaard te realiseren. 

Advies inwinnen om te verduurzamen? Je bent bij ons aan het juiste adres. Wij helpen je graag om eenvoudig te verduurzamen, wij staan daar ook voor.

Neem contact met ons op. Via onderstaande knop of stuur ons een mail naar info@cleanheating.eu (onze reactie kan mogelijk in de spam terecht komen).

Deel het

Cleanheating is er voor jou

Wij zijn er voor jou, maar jij blijft in controle. Zo eenvoudig is het, zo eenvoudig zijn wij.