Wat is infrarood?

Infrarood verwarmingspanelen zijn nog niet zo heel bekend, terwijl de techniek al heel lang bestaat. Hieronder geven wij je wat meer informatie over infrarood.

Wat is infrarood?

De zon is onze grootste verwarmingsbron. De zon verwarmt via infraroodstraling. Voor het menselijk oog is deze infrarood onzichtbaar. Als infraroodstraling onze huid raakt, geeft dit een aangenaam warmtegevoel. Infraroodstraling wordt daarom ook wel stralingswarmte genoemd. 

 

Verschillende soorten infrarood.

Er zijn 3 soorten infrarood die wij als mensen kennen. Namelijk:

  1. Nabij infrarood (IR-A) [near infrared / NIR];
  2. Middel infrarood (IR-B) [medium infrared / MIR];
  3. Ver infrarood (IR-C) [far infrared / FIR].  

Nabij infrarood wordt vooral toegepast op terrassen. Dit type infrarood is makkelijk te herkennen aan de rode gloed en de warmte die direct wordt gevoeld. Het is een intense warmte en verdwijnt ook direct wanneer de warmtebron is uitgeschakeld.

Ver infrarood, ook wel FIR* genoemd, verwarmt niet alleen de huid het heeft ook een helende werking daar het meerder lagen van de huid binnendringt en daar de cellen stimuleert. Dit is ook de straling die wordt uitgezonden door de infrarood panelen. 

*FIR staat voor Far InfRared.

Infrarood is gezond.

Verwarmen doormiddel van infraroodstraling voorkomt de circulatie van stof. Dit heeft een positief effect op de luchtwegen omdat de ingeademde lucht schoner is. Infrarood tast de luchtvochtigheid niet aan waardoor groei van schimmels en huisstofmijten gereduceerd worden. 

Een gezonde luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 50-60 procent bij een temperatuur van 18-22°C. Een vochtigheid onder 40 procent is te droog, 65 procent is te vochtig. Voor een optimale woonhygiëne ligt de relatieve vochtigheid rond de 50 procent. 

Hoe ervaren wij infrarood?

Infrarood dringt als warmte direct het lichaam in en zorgt voor opwarming van de spieren en weefsels. Denk aan infraroodbehandelingen in de zorg en in de sportbranche. Infrarood heeft een helende werking doordat het spieren, pezen en gewrichten ontspant. Mensen met reuma hebben meestal last – stijfheid – in de spieren, pezen en/of gewrichten en zijn dus gebaat bij infrarood therapie. Infrarood is gezond. 

Warm in de winter.

In de winter kan het behoorlijk koud zijn en toch is het lekker om dan in de zon te staan. Je wordt even warm en ervaart het als prettig. Hoe komt dit? Dit komt omdat je de infraroodstraling van de zon voelt. Dus zo kan het gewoon koud zijn in de schaduw, maar in de zon is het dan gewoon een stuk lekkerder. Dat gigantisch verschil komt door infraroodstraling. 

Hoe werkt infraroodverwarming?

Infraroodpanelen van Cleanheating verwarmen via stralingswarmte, op dezelfde manier als de zon dat doet. De warmtestraling verwarmt niet de lucht, maar het plafond, de muren, de voorwerpen en de mensen nemen de stralingswarmte op. De omgeving staat deze opgeslagen warmte af aan de ruimte, dit zorgt voor een aangenaam klimaat. Zo worden de verliezen en nadelen van opstijgende warme lucht (zoals bij convectieverwarming) vermeden. 

Een duurzame oplossing

Doordat de infraroodpanelen volledig elektrisch zijn, dragen deze bij aan het reduceren van het gas verbruik. In combinatie met zonnepanelen of groene stroom, is verwarmen CO2 vrij.